Hollanda’daki doktorlar ve bir vakfın tavsiyesi üzerine Antalya’da Yunusla Terapi almak için Antalya Ruhbilim Okulu’na gelen Çiftçi Ailesi, kızlarına terapi uygulattı. Ilgım, 10 gün boyunca her gün yarım saat süreyle yunuslarla terapiye alındı. Sonuçta Türkçe renkleri saymaya başlayıp şarkı söylemeyi öğrenen Ilgım’ın, dikkat yeteneğinde de gelişme oldu. Ilgım’ın hastalığının aortta darlık, öğrenme ve dikkat güçlükleri gibi birtakım belirtiler gösterdiğini dile getiren merkezin sahibi Dr. Murat Kemaloğlu, “Ilgım, her gün müzik eşliğinde yunuslarla yüzdü” dedi. Hollanda’da yaşayan Ziya ve Güneş Çiftçi’nin kızları Ilgım (8), dünyada 20 bin canlıdan birinde görülen ‘William Sendromu’ ile doğdu. Hollanda’ya mutlu döneceklerini belirten Ziya Çiftçi, aldıkları CD’lerle müzikli tedaviyi sürdüreceklerini dile getirdi. Güneş Çiftçi de, “Bu gelişmeler en güzel ‘Anneler Günü’ armağanı. Dünyanın en mutlu annesiyim” diye konuştu. En mutlu anne Nadir görülen bu genetik ve kalıtsal hastalık, kalp rahatsızlıkları, kanda kalsiyum yüksekliği ve bazı organlarda bozukluklara neden oluyor. Çocukların yüzünden de anlaşılabilen hastalığın tipik belirtisi, kalp sorunları ile zekâ geriliği.
‘William Sendromu’ nedir?
Williams sendromu ya da WS, 7. kromozomun uzun kolunda 26 genin silinmesiyle ortaya çıkan; basık burun kökleri, birbirine yakın ve çekik gözler, yüksek üst damak, perimsi (elfin) yüz ifadesi, yabancılara kolay güvenme, geç gelişen dil becerileri, kalp rahatsızlığı, geç gelişen koordinasyon-denge becerisi gibi sonuçlar doğuran nörolojik bozukluktur.
Görülme sıklığı 30.000 doğumda 1’dir. Motor becerileri zor öğrenirler. Sosyal olarak aktiflerdir. Grup aktiviteleri ile gelişme gösterebilirler. Okuma-yazma becerilerini tamamlamakta zorlanırlar, çünkü el-göz koordinasyonu zayıftır. Bu nedenle çok tekrara ihtiyaç duyarlar. Yaşıtlarından daha çok, yaşça büyüklerle iletişim kurarlar, onları taklit ederler. Hafızaları güçlüdür. Düzenli olaylara ilgi duyarlar.