Aile terapisi, aile üyelerinin iletişimi geliştirmelerine ve çatışmaları çözmelerine yardımcı olan bir psikolojik danışmanlık türüdür.
Bu terapisi genellikle bir psikolog, klinik sosyal hizmet uzmanı veya lisanslı bir psikoterapist tarafından uygulanır.
çoğunlukla kısa süreli bir terapi türüdür. Tüm aile üyelerini veya sadece katılabilecek veya katılmaya istekli olanları içerebilir. Özel tedavi planınız ailenizin durumuna bağlı olacaktır. Bu terapi seansları, terapi seanslarına gitmeyi bitirdikten sonra bile aile bağlarını derinleştirmek, zorlu ve stresli zamanları atlatmak, sorunlarla başa çıkmak için size beceriler öğretir.
Aile terapisi eşinizle, çocuklarınızla veya diğer aile üyeleriyle sorunlu ilişkilerinizi iyileştirmenize yardımcı olur. Evlilik veya mali sorunlar, akrabalar arası ilişkiler, ebeveynler ve çocuklar arasındaki çatışma veya madde bağımlılığı veya akıl hastalığının tüm aile üzerindeki etkisi, çocukların okul ve öğrenim durumları gibi belirli konuları ele alabilirsiniz.
Aileniz, özellikle içinizden birinin ek terapi veya rehabilitasyon tedavisi gerektiren bir akıl hastalığı veya bağımlılığı varsa, diğer ruh sağlığı tedavisi türleriyle birlikte aile terapisi de almalıdır.
Örneğin:
Bir yakınınızın şizofreni gibi akıl hastalığı varsa aile terapisi aile üyelerinin başa çıkmasına yardımcı olur. Ancak şizofreni hastası olan kişi, ilaçlar, bire bir terapi veya diğer tedavilere devam etmelidir.
Bağımlılık durumunda, bağımlılığı olan kişi yatılı tedaviye katılırken aile de aile terapisine katılmalıdır. Bazen aile, bağımlılığı olan kişi kendi tedavisini aramamış olsa bile aile terapisine katılmaktadır.
Aile terapisi stres, üzüntü, öfke veya çatışmaya neden olan herhangi bir aile durumunda faydalı olur. Birbirinizi daha iyi anlamanıza ve sizi birbirinize yakınlaştıracak başa çıkma becerilerini öğrenmenizi sağlar.
Aile terapisi genellikle birkaç aile üyesini terapi seansları için bir araya getirir. Bununla birlikte, bir aile üyesi bir aile terapistiyle bireysel olarak da görüşebilmektedir. Bu, terapist ile birlikte planlanmalıdır.
Seanslar genellikle yaklaşık 50 dakika ila bir saat sürer. Bu terapiler genellikle kısa sürelidir – genellikle yaklaşık 12 seans. Ancak, ne sıklıkta görüşeceğiniz ve kaç seansa ihtiyacınız olduğu terapistin tavsiyesine bağlı olacaktır.
Aile terapisi sırasında şunları yapabilirsiniz:
Ailenizin sorun çözme, düşünce ve duygularını üretken bir şekilde ifade etme becerisini inceler, çatışmayı alevlendiren sorunları ve bu sorunları aşmanın yollarını belirlemek için aile rollerini, kurallarını ve davranış kalıplarını keşfetmeye çalışır, birbirinize değer vermek gibi ailenizin güçlü yönlerini ve birbirinize güvenmekte zorluk çekmek gibi zayıf yönlerini belirleyebilirsiniz.
Antalya’da aile ve çift terapisi için Antalya Ruhbilim Okulu’na başvurabilirsiniz.
Diğer Konularımız:
Çift terapisi
Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.
İnstagram: Dr Murat Kemaloglu
Youtube: Ruhbilim TV