Ruhsal bozukluklar nelerdir?
Ruhsal bozukluklar (veya akıl hastalıkları) düşünmenizi, hissetmenizi, ruh halinizi ve davranışınızı etkileyen durumlardır. Ara sıra veya uzun süreli (kronik) olabilirler. Başkalarıyla ilişki kurma ve her gün işlev görme becerinizi etkileyebilirler.
Ruh sağlığı duygular, düşünme, iletişim, öğrenme, dayanıklılık, umut ve özsaygının temelidir. Ruh sağlığı aynı zamanda ilişkiler, kişisel ve duygusal esenlik ve topluma katkıda bulunmanın da anahtarıdır. Ruh sağlığı genel refahın bir bileşenidir. Fiziksel sağlığı etkileyebilir ve ondan etkilenebilir.
Akıl hastalığı olan birçok kişi bu konuda konuşmak istemez. Ancak akıl hastalığı utanılacak bir şey değildir! Tıpkı kalp hastalığı veya diyabet gibi tıbbi bir durumdur. Ve ruh sağlığı sorunları tedavi edilebilir. İnsan beyninin nasıl çalıştığına dair anlayışımızı sürekli olarak genişletiyoruz ve insanların ruh sağlığı koşullarını başarılı bir şekilde yönetmelerine yardımcı olacak tedaviler mevcuttur.
Akıl hastalıkları ayrım gözetmez; yaş, cinsiyet, coğrafya, gelir, sosyal statü, ırk, etnik köken, din/maneviyat, cinsel yönelim, geçmiş veya kültürel kimliğin diğer yönlerinden bağımsız olarak herkesi etkileyebilir. Akıl hastalığı her yaşta ortaya çıkabilirken, tüm akıl hastalıklarının dörtte üçü 24 yaşına kadar başlamaktadır.
Psikiyatri alanına giren ruh sağlığı ve hastalıkları ne demek, bu hastalıklar nelerdir, gibi pek soruyla karşılaşırız. Psikiyatri alanına giren başlıca zihinsel hastalıklar şu şekildedir:
● Anksiyete Bozuklukları (panik bozukluğu, sosyal fobi, obsesif – kompulsif bozukluk…),
● Duygu – Durum Bozuklukları (depresif bozukluk, manik – depresif bozukluk…),
● Psikolojik Kökenli Ağrı Bozukluğu,
● Yeme Bozuklukları (Anoreksiya nervoza, Bulimia nervoza),
● Uyku Bozuklukları,
● Uyum Bozuklukları,
● Dürtü Kontrol Bozuklukları (öfke kontrol bozukluğu, saç yolma bozukluğu…),
● Evlilik Sorunları,
● Cinsel İşlev Bozuklukları,
● İletişim Sorunları,
● Psikotik Bozukluklar,
● Konsültasyon – Liyezon Psikiyatrisi, şeklindedir.